کانون – حرکتی رو به قهقرا!

در زمان جنگ من یک نوجوان بودم. آن زمان نیازهای حیاتی مملکت آنقدر بود که کسی به فکر تربیت نسل بعدی نبود. با این b1038وجود کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان، برای مای که آن را پیدا کردیم، یک دریچه جالب به دنیای عادی یک نوجوان بود. کتابهای زیبا و فراموش نشدنی از نویسندگان خارجی و داخلی مثل
– مجموعه کوه‌های سفید از جان کریستوفر
– کتاب زیبای کودک، سرباز و دریا
– کتاب فراموش نشدنی لک‌لکها بر بام
– ماجراجوی جوان
– میگل
– فلفلی و آنتون
– خواهران غریب
– کلاس پرنده
– باخانمان
– سختون
– پولینا چشم و چراغ کوهپایه
– تیستو سبز انگشتیb465
– ماهی سیاه کوچولو

کانون آن موقعها تنها مرکزی بود که معماهای فکری و ابزارهای اینچنینی هم می‌فروخت. شبکه کتابخانه‌های کانون هم هر چند هیچ تبلیغی رویش نمی‌شد اما آن اندک افرادی که سراغش می‌رفتند، خیلی از آن استفاده می‌کردند. در آن دوران کانون در فیلم‌سازی هم به شدت مشغول بود و کارگردانهای خوبی مثل عباس کیارستمی (خانه دوست کجاست)، امیر نادری (سازدهنی و دونده)، بهرام بیضائی (باشو غریبه کوچک – عمو سبیلو) تجربیات ارزشمندشان را در آنجا انجام دادند. بعدها که من جذب ادبیات کلاسیک و ادبیات ژانری شدم، ارتباط با کانون کم‌تر و کمتر شد. اما هر وقت کانون کتاب در رده «ه» یا «د» میداد، حتما نگاهی به آن میکردم. هر چند به جز کتاب «نگهبانان» کتاب جذاب دیگری از آن ندیدم. تاکید کانون بر روی سیاستگذاریهای قدیمی و همچنین با آمدن ناشران تخصصی نوجوانان، حضور کانون روز به روز کم‌رنگتر و کم‌رنگتر شد.این روزها تقریباً هیچ اثر جذابی از کانون در این بازار دیده نمیشود مگر باز چاپ کتابهای طلائی دوران قدیم.b565
اما همه اینها را گفتم تا برسم به اینکه اگر کانون نتواند سیاستگذاریهای خود را تغییر بدهد و با دنیای امروز عجین شود، کم‌کم همین تاثیر اندک را هم از دست میدهد. آخرین نمونه‌ای که اصلاً بخاطر آن این مطلب را گذاشتم، فراخوان مسابقه داستان نویسی کانون است.
فراخوانی که در این اثر دیجیتال هنوز از نویسنده توقع دارد داستان را بر روی کاغذ چاپ کند و بعد برای آنها پست کند تازه حد و حدود داستان کوتاه در آن مشخص نشده است معلوم نیست داستانها با چند کلمه در آن مورد قبول قرار میگیرد. بدتر از همه اینکه ایمیلی که بعنوان ایمیل جشنواره داده شده است یک ایمیل از هاست gmail شرکت گوگل میباشد
این فراخوان باعث شد سری هم به سایت کانون بزنم. یک سایت کاملاً دولتی که به جای توجه به مخاطبان کودک و نوجوان در آن چارت سازمانی کانون آن هم به صورت ناقص، لینکی برای آموزش سیستم اتوماسیون اداری، لینک با دفتر رهبری و ریاست جمهوری و وزارت آموزش و پرورش، مناقصات و مزایده‌ها، بیمه ایران از مهمترین مطالب آن هستند. سایت قسمت اخباری نداشت و بدطبع خبری از این مسابقه هم در آن نبود! برای من این سایت نشان‌دهنده این است که کانون b568روز به روز از هدف پرورش فکری کودکان و نوجوانان دارد دور می‌شود و تبدیل به یک سازمان عریض و طویل دولتی خواهد شد که تنها باری بر روی بدنه کل دولت است که هزینه‌اش را ملت باید بدهند. با این وضع بهتر است دولت کانون را منحل و بودجه آن را به صورت یارانه در اختیار ناشران و فعالان حوزه پرورش فکری کودکان و نوجوانان بگذارد.

در نهایت هر چند بعید میدانم در این فراخوان شرکت کنم، اما برای دوستان علاقه‌مند متن آگهی آن را میگذارم

فراخوان جشنواره داستان نویسی کانون پرورش فکری
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوان در راستای توسعه ادبیات کودک و نوجوان ‮ با محورموضوعی رضوی مسابقه داستان نویسی را برگزار می‌کند.
محورموضوعی:
داستان‌هایی با محوریت رضوی
شرایط کنندگان:b806
• علاقمندان ‮به شرکت در بخش داستان نویسی (مربیان، نویسندگان، دانشجویان، اولیای تربیتی، والدین و فرهیختگان حوزه ادبیات کودک و نوجوان و… )
نحوه ارایه آثار:
• فرم مشخصات تکمیل و به همراه اثر ارسال شود.
• هر شرکت‌کننده می‌تواند حداکثر 2 اثر با محوریت داستان کوتاه رضوی ارسال کند.
• مخاطب گروه سنی داستان کودک و نوجوان می باشد.
• آثار ارسالی در مسابقات و فراخوان‌های دیگر شرکت داده نشده باشد.
• آثار ارسالی باید روی یک طرف کاغذ A4 با قلم نازنین و با فونت 14 تایپ شود.
• آثار ارسالی عودت داده نخواهد شد.
• کانون در بهره برداری و چاپ آثار برگزیده آزاد است.
• آثاری که بعد از تاریخ اعلام شده به دبیرخانه ارسال شود، در فرآیند داوری قرار نخواهد گرفت.
جوایز برگزیدگان: جوایز برگزیدگان همزمان با اختتامیه پانزدهمین جشنواره بین المللی امام رضا علیه السلام اهدا خواهد شد.
• نفر اول : نشان رضوی جشنواره + لوح تقدیر + جایزه نقدی به مبلغ پانزده میلیون ریال
• نفر دوم : نشان رضوی جشنواره + لوح تقدیر + جایزه نقدی به مبلغ ده میلیون ریال
• نفرسوم : نشان رضوی جشنواره + لوح تقدیر + جایزه نقدی به مبلغ هشت میلیون ریال
گاه‌شمار:
مهلت ارسال آثار به دبیرخانه مرکزی جشنواره 20 آبان ماه سال 1395
آدرس پستی:
تهران، خیابان دکترفاطمی، خیابان حجاب، مرکز آفرینش‌های فرهنگی و هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، اداره کل آفرینش‌های فرهنگی، دبیرخانه‌ی مرکزی جشنواره بین المللی قصه‌گویی
آدرس الکترونیکی: ccf.kanoon@gmail.com
تلفن تماس : 88971344-021

4 thoughts on “کانون – حرکتی رو به قهقرا!

  1. پاسخ
    2016-10-22 - سعید

    کودک سرباز دریا رو خوندم و همینطور باخانمان .
    احتمالا مسابقه هم با حال و هوای سنتی برگزار شده تا یادی بشه از اون روزگار که ایمیل و اینترنتی نبود. تجربه نوشتن نامه کاغذی مدتهاست خیلی کمرنگ شده. اون موقعها یه چندباری از این نامه ها به مجلات و تلویزیون نوشته ام. یادش بخیر. الانم اگه هنوز دستم به قلم میرفت شاید قصه ای مینوشتم.
    البته موضوع مسابقه هم راحت نیست. نیاز داره آدم حتما دلسوخته باشه که بتونه براش قصه ای بنویسه. و مطمئنم که شما اگه فرصتشو داشته باشی از عهده این کار برمیای چون که در میدان عشق به نوشتن ، به تازگی فتوحاتی داشتین و سردمدار عاشقان و دلسوختگان مکتب قلم هستین. ان شاء الله که امام رضا هم میطلبه.

    1. پاسخ
      2016-10-24 - madjid

      توصیه میکنم کتاب لک لک بر بام و کلاس پرنده را هم حتما بخوانید. در ضمن جای تعجب داره بعنوان یک علاقه مند به ژانر مجموعه کوه‌های سفید را نخوانده باشی! حتما حتما آن را بخوان.

  2. پاسخ
    2016-10-25 - سعید

    من متاسفانه میخواستم ولی نتونستم کتابخون حرفه ای باشم. الانم فقط مگه داستانهای برادرم باعث بشه سهمی داشته باشم در دنیای خوانندگان ادبیات ژانری معمول و معروف. روی این حساب آرزوی توفیق دارم برای شما که هم بخوانید و هم بنویسید که ما هم بهره مند بشبم از قصه هایی که به درد دنیامون بخوره و هم به درد آخرت. خدا عاقبت بخیر کنه همه ما رو ان شاء الله.
    حالا امیدوارم به زودی مطلب مربوط به جایزه امسال رو بنویسید تا اونجا بیشتر ابراز احساسات کنم. فقط همینقدر بگم که در ماجراهایی که برای قهرمانان قصه هایتان اتفاق میفته ، محتوا وجود داره. محتواهایی که امروز هر کتابی ازش برخوردار نیست. خوبه که یه خواننده قدیمی، گذشته زیبای ما رو با نویسندگی، به حال پرآشوبمون پیوند زده تا اگه خدا بخواد این خط سیر به آیندگان هم منتقل بشه. خدا رو شکر.
    فعلا تا همین حد گفتم و تا بعد.

    1. پاسخ
      2016-10-26 - madjid

      شما همیشه من را شرمنده میکنی. امیدوارم اینقدر که تعریف میکنی کارم خوب بشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Scroll to top