John Christopher

مرگ رویاپرداز

John Christopherجان کریستوفر نویسنده نامدار علمی/تخیلی درگذشت. کریستوفر ساموئل یود که ما ایرانی‌ها بیشتر به نام جان کریستوفر می‌شناسیمش در سن 89 سالگی در گذشت. بیشتر ما در دوران نوجوان شاهکار سه‌گانه کوه‌های سفید را از او خوانده‌ایم و جوان‌ترها نیز احتمالا سه‌گانه‌های شمشیر ارواح و گوی آتش را نيز از او خوانده‌اند. به غير از اين مجموعه‌ها، داستان‌های جک جنگلی (انسان در قرن بیست و یکم)، غارهای فراموشی، غروب شياطین و داستان بسیار زیبای «نگهبانان» نیز در ایران از او ترجمه و منتشر شده است.  همچنین مقدمه‌ای به نام «وقتی که سه پایه‌ها آمدند» بر سه گانه کوه‌های سفید نوشته است که هر چند به خوبی اصل اثر نیست، اما پاسخی است بر برخی سوالات این مجموعه.
اما شاید بد نباشد بدانید که جان کریستوفر تنها یکی از اسامی مستعار این نویسنده است و او که در انتخاب اسم مستعار یکی از رکوردداران عرصه ادبیات است با هفت اسم مستعار داستان می‌نوشته است و علاوه بر ژانر علمی/تخيلی داستانهای کارآگاهی و خانوادگی هم می‌نوشته است. برخی از نام‌های او عبارتند از: «استانلی وینچستر»، «هیلاری فورد»، «ویلیام گادفری»، «ویلیام واین»، «پیتر کراف» و «آنتونی رای». با این حال او بیشتر شهرت خود را با نوشتن داستانهای علمی/تخیلی برای نوجوانان به دست آورد و البته نباید رمان «مرگ چمن» را هم فراموش کرد که در برای بزرگسالان نوشته شده است.
ساموئل یود در 16فوریه 1922 در بریتانیا به دنیا آمد. اولين اثر حرفه‌ای منتشر شده از او به نام «روياباف» (Dreamer) در سال 1941  به چاپ رسید و آخرین اثرش نیز در سال 2003 به نام «رويایی بد» (Bad Dream) به چاپ رسید. و چه جالب که چنین نویسنده‌ای خيال‌پردازی کارش را با رویا شروع کرد و با رویا نیز به پایان برد. معروف‌ترين جايزه‌ای که او کسب کرد جايزه گاردین در سال 1971 به خاطر داستان «نگهبانان» بوده است. البته به نظرم اگر او یک آمریکایی بود، جوایز بیشتر کسب می‌کرد.
شاید بهترین توصیفی که برای آثار برجسته او می‌توان ذکر کرد آن است که اکثر داستان‌های علمی/تخیلی  او در «آينده گذشته گونه»  می‌گذرد. بدون شک او عاشق داستانهای شواليه‌ای بود و با ترکیب معجونی از اين داستانها و یک فضای به هم ریخته در آينده به همراه چند نوجوان ماجراجو داستان بی‌نظیری می‌آفرید. با این وجود دغدغه اصلی او انسانها و رفتار آنها در شرایط سخت بود. او فرهنگ‌های مختلفی برای مردمان (حتی آدم فضایی‌های) داستان‌هایش می‌آفريد و نقاط ضعف و قوت آنها را در طی داستان مشخص می‌کرد. در اکثر داستان‌هایش هر چند در آخر پیروزی با قهرمانان بود، ولی همیشه اما و اگرهای هم می‌گذاشت که جا را برای رویا پردازی خوانندگانش باز می‌گذاشت.
امروز داستانهای او به بخشی از فرهنگ جهانی تبدیل شده است و بسیاری از نویسندگان و کارگردانهای سینمای از آثار او ایده گرفتند و اقتباسهای از آنها داشتند.

ساموئل یود یا همان جان کریستوفر در دوم فوریه 2012 برای همیشه به رویاها پیوست. امشب به یاد او به رویاهای که برایمان آفرید فکر خواهم کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Scroll to top